Letošní advent bude jiný

Letošní advent bude jiný, to je nám asi všem jasné. A není ani moc potřeba se rozepisovat proč. Žádné veřejné akce, spousta omezení… Na řadu věcí jsme si už zvykli, ale na některé se zvyká těžko. Mně osobně nejvíce chybí setkávání s lidmi.

Fungovat on-line se dá sice dobře, ale jen omezenou dobu. Velmi obdivuju všechny pedagogy i děti, že zvládly distanční vzdělávání. A pochopitelně i rodiče, na jejich bedrech tíha domácího vzdělávání ležela a museli to často zvládat současně se zaměstnáním. Opatření se budou uvolňovat postupně a letošní advent a Vánoce budou prostě jiné. V Třebíči bude třeba chybět veřejné rozsvícením vánočního stromu, vánoční trhy budou omezené… Vidím v tom dvě strany mince.

Druhá strana mince

Co se na to podívat z té lepší strany?

Osobně se těším na vánoční světelnou výzdobu, která měla minulý rok premiéru, a letos bude rozšířená do dalších ulic. Tu pravou vánoční atmosféru si budu chodit připomínat na Martinské náměstí. To se letos stane centrem vánočního dění namísto rekonstruovaného Karlova náměstí. A já se na to opravdu moc těším. Program je připraven bohatý – i když v dnešní době něco předem plánovat není snadné.

Máme možnost se jít projít nebo si zasportovat na nový, a nutno říci, že hojně navštěvovaný, okruh Zámiš – Bažantnice. Doufejme, že se otevře i nové kluziště Na Hvězdě. Ale třeba i jen večerní procházka do osvětleného Zámostí nebo na Kostelíček nebo Hrádek s výhledem na město. Zkrátka není potřeba sedět doma. Podniknout se toho dá v Třebíči spousta.

Jiný, ale ne špatný

A i když bude letošní advent jiný, neznamená to, že musí být špatný. Často slýcháváme, že Vánoce jsou svátky konzumu. Tak jim pojďme dát letos příležitost z té druhé strany. Vždyť to tak být nemusí. Co když je to příležitost se zastavit, vyhnout se shonu, být v klidu s rodinou nebo sám se sebou. Skutečně se na chvíli zastavit.

Jídlo a pití si můžeme objednat v místní restauraci, dárek z e-shopu místní firmy. No vlastně… Často jsem v dětství slýchával, že nejlepší dárek není drahá kupovaná věc, ale vlastnoručně vyrobená maličkost. A proč vlastně ne? Podpoříme místní firmy – ty to mimochodem opravdu potřebují, trošku se procvičíme v kreativitě a zručnosti a nejspíš uděláme mnohem více radosti.

Podívejme se kolem sebe dětskýma očima

Já vím, že si můžete říct, že se mi to lehce říká. Uvědomuji si to. Ale mám ještě jeden nápad – pojďme si vzít příklad z dětí. Děti žijí přítomností. Jsou prostě tady a teď. Vezmou pastelky a malují, zpívají a tančí jako o život, radují se z maličkostí. To proto, že jim ještě nikdo nestačit říct, že malovat neumí a zpívají hrozně. To proto, že jim ještě nikdo neřekl, že první sníh je otrava, protože se musí posypat chodník a oškrábat sklo u auta.

Co kdybychom se v té současné zvláštní době zkusili na letošní advent a Vánoce podívat dětskýma očima?

Není to tak těžké. Stačí se dobře dívat kolem sebe a prostě se jen zaradovat z maličkostí.

Vždyť první sněhové vločky jsou víc krásné než otravné.   

Že je brzo tma? No kdy jindy uvidíte tak kouzelně osvětlenou Třebíč?

Fronta v obchodě? Není to čas se prostě chvíli zastavit a přemýšlet?

Kdy jste naposled poslali pohled někomu, s kým se nemůžete vidět?

Každý den je důvod k radosti a děti to umí.

A jak to děti umí se můžete v půlce prosince přesvědčit třeba na některých plakátovacích plochách ve městě. Ve spolupráci s třebíčskou agenturou Relative jsme je nabídli školám a školkám ke ztvárnění tématu Vánoce. Sám jsem zvědav na výsledek. Uvidíme ho od 18. prosince.

Svátky klidu a pohody

Každoroční předvánoční shon moc nenasvědčuje, že by bylo pravdivé rčení o klidu a pohodě během svátků. Doba je zvláštní a letošní období adventu a Vánoc bude opravdu jiné. A právě proto je důležité vnímat maličkosti a radovat se z nich. Možná prostě jen nastal ten správný čas udělat z Vánoc zase svátky klidu a pohody. Přeji Vám všem co neklidnější předvánoční čas a pokud možno opravdové klidné a pohodové Vánoce a hlavně hodně zdraví.

pro Třebíčské noviny – listopad 2020